Founder Aikido
合気道の創始者

O sensei Morihei Ueshiba

Morihei Ueshiba is de uitvinder van Aikido. Hij wordt wereldwijd ook wel O’Sensei (= grote meester) genoemd. Hij werd geboren op 14 december 1883 in Tanabe en overleed op 26 april 1969. Zijn vader was Kendo-meester, zo kwam hij al heel snel in contact met de krijgskunsten. Hij bestudeerde onder meer Daito Ryu Aiki Jutsu en vocht mee in de Chinees-Russische oorlog. Zijn studie van de Japanse filosofie en Shinto godsdienst leerden hem veel over de wetten van de natuur, zoals bijvoorbeeld de Oosterse theorie van yin en yang. Zijn grootste ervaring op spiritueel vlak was een ontmoeting met Wanasiburo Deguchi, een Shinto priester en leider van de Omoto Kyu Shinto strekking. Met hem beleefde Morihei de grootste avonturen, ging naar Mongolië om een kolonie te stichten, werd er ter dood veroordeeld en ontsnapte op het nippertje aan de dood door tussenkomst van de Japanse politiek. Door zijn sterke religieuze praktijk heeft O’Sensei met aikido een krijgskunst ontwikkeld die vooral gericht is naar harmonie tussen mensen. Het is een levensweg om niet alleen fysisch, maar ook spiritueel te groeien. Niet de andere, maar zichzelf overwinnen is de boodschap. O’Sensei wenste dat de hele wereld zich zou ontpoppen tot één grote familie. Hij bouwde in zijn leven verschillende dojo waar hij een groot aantal leerlingen opleidde in de kunst van aikido.

Naar het einde van zijn leven toe gaf hij lange tijd onderricht in de laatste twee (en meest bekende) van die dojo: de dojo in Iwama en de dojo in Tokyo. Beide dojo bestaan nog steeds. De eerste wordt verder uitgebaat door Saito sensei, een voornaam leerling van O’Sensei, terwijl de dojo in Tokyo uitgebaat wordt door Kisshomaru en Moriteru Ueshiba (zijn zoon en kleinzoon). Deze dojo is uitgegroeid tot wereldcentrum van aikido: de Aikido So Hombu. O’Sensei werd in Japan een levende legende. Hij onderrichte veel mensen, ook leden van het Keizerlijke Hof. Er werden films van hem gemaakt en hij schreef een paar boeken. Men schreef hem ongelofelijke krachten toe. O’Sensei werd meerdere malen uitgedaagd voor duels (een gewoonte in die tijd), die hij echter nooit verloor. Zelfs niet tegen geoefende Kendomeesters of ijzersterke sumo worstelaars die 100 kg meer wogen dan hem. Deze grote meester was nochtans maar iets groter dan 1 m 50. Hij zei: Ik sta hier en ben het centrum van het Universum: er kan mij niets gebeuren. O’Sensei staat bekend als één van de grootste meesters van Ki (de mysterieuze innerlijke kracht die in krijgskunsten gehanteerd wordt) en bereikte in zijn leven ook de ervaring van Satori of verlichting. Sinds de jaren ’50 trekken verschillende aikidomeesters de wereld rond om aikido te verspreiden. Daardoor is aikido nu uitgegroeid tot een internationaal gekende krijgskunst die in alle hoeken van de wereld beoefend wordt. O’Sensei stierf op 26 april 1969 en gaf de vlag door aan zijn zoon Kisshomaru, die sindsdien Doshu of “hoofd van de weg” genoemd wordt.

植芝盛平は合気道の発明者である。世界的にはO'Sensei(=偉大な師匠)とも呼ばれています。 1883年12月14日に田辺市で生まれ、1969年4月26日に死去した。 父親が剣道の師範だったこともあり、武道との接点は非常に早かった。大東流合気柔術を学び、中露戦争に参戦した。 日本哲学や神道を学んだ彼は、東洋の陰陽論など、自然の法則について多くを学びました。彼の最大の経験 大本教神道の指導者である出口和三郎氏との出会いは、精神的な面でも大きな収穫でした。森平は、彼と一緒に大冒険をしたのです。 モンゴルに植民地を作ろうとしたところ、死刑を宣告され、日本の政治の介入で辛うじて死を免れた。強い信仰心で 翁先生は合気道で、主に人と人との調和を目的とした武術を開発されました。肉体的な成長だけでなく、精神的にも成長するための生き方です。ない 人に打ち勝ち、自分に打ち勝つ、それがメッセージです。翁先生は、世界中が一つの大きな家族になることを願われました。その生涯でいくつもの道場を作り、多くの人材を育成した。 合気道の技を多くの弟子に伝授。

晩年は、そのうちの最後の2つの道場(最も有名な道場)で長い間教えていた。 岩間の道場と東京の道場。両道場は今でも存在している。翁の高弟である斉藤先生が主宰する第一道場と、吉祥丸が主宰する東京道場。 植芝吉祥丸と植芝盛平(息子と孫)の手によるもの。この道場が合気道の世界的な中心である「合気道総本部」となっている。翁先生は、日本では生きる伝説となった。 朝廷の人たちをはじめ、多くの人たちを指導した。映画も作られ、本も何冊か書いている。人々は、彼に信じられないような力があると考えた。翁先生は 当時の習慣で何度も決闘に挑みましたが、一度も負けませんでした。鍛え上げられた剣道の師範や、体重が100kg以上もある強い力士が相手でもダメなんです。 の体重は、彼より100kgも多い。この偉大なマスターは、身長が1メートル50センチと少ししかなく、「私はここに立っていて、宇宙の中心なのだ。翁先生といえば は、「気」(武術に用いられる神秘的な内なる力)の最も偉大なマスターの一人であり、生涯で「さとり」または「悟り」の経験を得ることもできました。以来 50年代、様々な合気道の師範が世界中を旅して合気道を広めてきました。その結果、合気道は国際的に有名な武道となり、世界各地で稽古が行われています。 世界 1969年4月26日に翁が亡くなり、嫡男の吉祥丸に旗を譲り、以来、道主(どうしゅ)と呼ばれるようになった。