Wat is Ki?

Het woordt Ki wordt meestal vertaald als universele levensenergie, levenskracht, vitale energie, energie. Ki ( chi of qi in het Chinees ) is altijd een essentieel element geweest in Aziatische culturen, en recentelijk is het ook in het Westen een meer bekend begrip geworden. Ki is echter niet makkelijk te definieren in welke taal dan ook. Ki is de actieve scheppingskracht: 'Ontelbare dingen dragen de yin en omarmen de yang en bereiken harmonie door Ki'. Ki is zodoende synoniem voor de levenskracht zelf: 'als er Ki is, is er leven; als er geen Ki is, is er dood'. Als bezielend principe laat Ki de wereld functioneren: het houdt de wind en de regen in stand, het kan gevoeld worden als hitte en koude, het stroomt in het bloed, het vormt zelfs bergen en rivieren. In deze zin is Ki universele energie.

Morihei Ueshiba besprak de kosmische principes van Ki in zulke algemene termen, maar gaf het woord ook meer specifieke betekenissen. Ki betekend vitaliteit en gezondheid zoals uitgedrukt in het japanse woord genki: 'oorspronkelijke Ki'. Morihei Ueshiba leerde zijn leerlingen dat het beoefenen van aikido deze oorspronkelijke Ki koestert en je gezond en vitaal houdt. Men zou ook moeten leren hoe men Ki kan richten: 'Kracht woont daar waar Ki geconcentreerd en stabiel is; verwarring in kwaadaardigheid regeren waar Ki stagneert.' Ki geeft ook iemands instelling ten opzichte van dingen aan. Een positieve Ki is bepalend voor geestelijke en lichamelijke gezondheid. Nogeen andere betekenis van Ki is 'gevoeligheid in het waarnemen van krachten die niet met de ogen gezien kunnen worden', bijvoorbeeld dingen als elektrische stroom en geluidsgolven op het fysieke niveau en aura's op het spirituele vlak.

Ki is een basisfactor in alle Aziatische krijgskunsten. In China is de ontwikkeling van chi de basis van elke school en stijl; in het Japanse budo waren aiki ( mengen van Ki) en kiai ( uitstralen van energie ) alles in de geschiedenis van de negentiende eeuw. In deze moderne tijd spreidde Morihei Ueshiba wonderbaarlijke krachten tentoon, zelfs toen hij oud en schijnbaar broos was. Eenmaal in de dojo wekte Morihei Ueshiba zijn Ki op en concentreerde en stuurde hij zijn Ki zo krachtig uit dat zijn uke's alle kanten op vlogen. Hoewel het mogelijk is om met behulp van bepaalde oefeningen Ki te ontwikkelen en te 'testen', beval Morihei Ueshiba aan om de Ki-kracht zich op een natuurlijke manier en geheel binnen de context van de gewone aikidotraining te laten ontwikkelen.